Áder János podcastja

Kék Bolygó: Környezetről, vízről, klímáról. Áder János és vendége beszélget a fenntartható fejlődés, klímaváltozás, vízválság aktuális kérdéseiről.

#89 – Takarékos és tudatos ünnepi előkészületek

Egészségesebb, környezetbarátabb és hatékonyabb tisztítási módszereket dolgozott ki Balog Boros Enikő. A bölcsész végzettségű kolozsvári hölgy a lánya allergiás tünetei miatt tért át biológus férjével együtt a környezettudatos tisztító- és mosószerekhez. A multinacionális cégek – nem utóbbi körbe tartozó – termékeiből egy négy tagú család átlagosan évente 40 liter vegyi anyagot juttat a csatornahálózatba. A VeraGreen alapítója ezen kívül workshopokat is rendez az adventi időszakban, és ökotudatos karácsonyi csomagolástechnikát, valamint hasznos praktikákat tanít az eziránt érdeklődőknek.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#88 – Termőföldről az asztalra világbajnok sajtokkal

A Pilis kapujában található egy olyan hazai vállalkozás, amely a „boldog” állattartással és a „szelíd” növényvédelemmel a természetet hozza az asztalra. Ifjabb Breier László tulajdonos elmeséli, milyen a szénatej vagy az osztrák hegyekben termelt sajthoz hasonló termékük. Utóbbiak közül nemrégiben kettő is kiérdemelte a világ legjobb sajtja elismerést Norvégiában. A Planet Budapest Expón is bemutatkozó Breier Farmon modern technológiával, adalékok és ízfokozók nélkül kerülnek a tányérra a saját készítésű élelmiszerek.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#87 – Ökotudatos tisztítás és komposztálás

Alapvetően a vendéglátás számára szeretett volna környezetbarát és organikus alapanyagokból álló termékeket, leginkább tisztítószereket, készíteni Juhász András – még 2011-ben. A Bibo Franchise Kft. kutatási vezetője és alapítója mára eljutott oda, hogy csapatával együtt 800 terméket fejlesztett ki, mindezt úgynevezett bioműanyagba csomagolva. De nem álltak meg itt. Egy dél-koreai innováció segítségével az élelmiszerhulladékokkal együtt komposztálni is tudják ezeket a csomagolóanyagokat, még pedig 1-3 napon belül. A Bibo termékei a magyar háztartásoknak is elérhető, és hamarosan elindulnak meghódítani Európát és a Közel-Keletet.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#86 – Párából ivóvíz

Bárhol, bárkinek ivóvizet tud készíteni egy dunaújvárosi cég – a levegő páratartalmából. Nekünk természetes, hogy ivóvízhez tudunk jutni, de 2050-ben az akkor a Földön élők fele, azaz mintegy ötmilliárd ember vízhiányos területen él majd. Manapság is milliárdok kénytelenek nélkülözni az életet biztosító folyadékot. Mendi Tamás, a Planet Budapest 2023-on is kiállító Clasman Kft. alapítója és ügyvezetője elmondja a technológia hátterét, és azt, hogyan hódítják meg termékükkel a világot.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#85 – Akkumulátorgyártás vízfelhasználása: itt a megoldás

Egy kis garázsból indult, mára pedig Európa tíz legnagyobb vízkezelő rendszergyártó cége között tartják számon a Hidrofilt Kft.-t. A nagykanizsai társaság a legnagyobb magyar és nemzetközi vállalatoknak nyújt segítséget. Borsos Krisztina ügyvezető elmondja azt is, hogy a debreceni akkumulátorgyárnál meg tudnák azt csinálni, hogy csak a szennyvíz megtisztításából származó vizet használják a gyártásnál, az ivóvízbázis érintetlen maradjon.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#84 – Planet – élményprogram és kiállítás

Közép-Európa legnagyobb ingyenes fenntarthatósági rendezvénye várja szeptember utolsó hetében a Hungexpóra látogatókat. Mintegy 140 cég, köztük fiatal vállalkozások, mutatják be, miként tudják magukévá tenni a fenntarthatóságot. Az expó mellett a Your Planeten egyedülálló látványvilággal tanulhatjuk meg, milyen állapotban van a bolygónk és mit kell tenni azért, hogy unokáink is élvezhessék az ittlétet. A 8-16 évesek pedig a Jövő hősei program keretében egy 75-80 perces élményszínház részesei lehetnek úgy, hogy a cél: a Föld jelenét és jövőjét jobbá tegyék az összefogás erejével. Unger Zsolt, az Unger and Partners tulajdonosa, a Planet egyik szervezője árulja el kulisszatitkokat.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#83 – Jobb föld – magasabb minőségű élelmiszer

Eltávolodott az ember a természettől, egyre inkább gépeket és vegyszereket használ a termeléshez – adja meg látleletet a jelenről az Agrofutura tulajdonosa. Szőlősi Gábor szerint ez jelentősen lerontotta a talaj minőségét. A szakember cégének két terméke, a humusztea és a humuszkomposzt hozzájárulhat a föld, majd az élelmiszer jobb minőségéhez, az egészséges élethez. A beszélgetésből mindenki megtudhatja, hogy akár egy kiskert tulajdonos is miként tudja a legjobbat kihozni a földjéből. Az Agrofutura biomassza-feldolgozó központja, a klímafarm megtekinthető a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági kiállításon szeptember 27. és október 1. között

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#82 – A digitális mezőgazdaság

Robotfejők, robottraktorok, számítógéppel megtervezett kukoricavetés a fajtának, talajnak, klímának megfelelően. Ez nem a távoli jövő, hanem a jelen Magyarországa. Az AgroVIR ügyvezetője szerint reagálni kell az uniós szabályokra és az éghajlatváltozásra egyaránt. Maróti Miklós cége ezekre adja meg a választ és a megoldást a gazdálkodóknak. Nemcsak itthon, hanem már a világ több országában is. A fiatalokat pedig az agrovirtussal csábítják az agráriumba.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#81 – Az ételmentő élelmiszerfuturista

Az újrahasznosított élelmiszerek olyan összetevőkből készülnek, amelyek egyébként élelmiszerhulladéknak minősülnének, de emberi fogyasztásra még teljesen alkalmasak. A transfoodmission ezeket a tápanyagokban gazdag alapanyagokat használja fel. Dalmadi Júlia „élelmiszerfuturista” a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón bemutatja a sörtörköly granolát, a kakaóbabhéjat, valamint a kávéfeldolgozásból származó mellékterméket. A szakember bebizonyítja: lehet pazarlásmentesen élni.

A beszélgetés ITT megtekinthető!

#80 – A szennyezésből teremtenek értéket

Már az ipari kibocsátásnál „fogná meg” a szén-dioxidot a magyar tulajdonú eChemicles. A cég alapítója és társ-tulajdonosa elmondja, miként tudják ezt később – megtisztítva és átalakítva – számos iparágban felhasználni. Janáky Csaba azt is elárulja, hogy zöld technológiájukkal a szintetikus üzemanyag alapját is létre tudják hozni.

A beszélgetés ITT megtekinthető!